Is alcohol drinken gezond?

Nou nee, alcohol is niet bepaald gezond voor je. Ook niet dat rode glaasje wijn waarin flavonoïden zitten. Er is zoveel goed onderbouwd bewijs dat alcohol niet gezond is voor je!

Helaas is het als wijnliefhebber leuker om te lezen dat een wijntje gezond. Lees je liever artikelen dat een glaasje rode wijn drinken gezonder is dan naar de sportschool gaan (ja, daar zijn serieus artikelen over geschreven). Vandaar dat de media het liever over de ‘gezondheidsvoordelen’ van alcohol heeft, dan de nadelen.

Maar als we eens kritisch kijken naar het zogenaamde bewijs voor deze gezondheidsclaims, komen we toch al snel tot de conclusie dat alcohol niet gezond is.

En ik zal je hieronder (wetenschappelijk onderbouwd) uitleggen waarom dat niet zo is.

Waarom alcohol, ook met mate, niet gezond is

Iedereen snapt dat een krat bier per dag leegdrinken niet zo gezond voor je is. Een fles wijn op een avond is ook te veel van het goede. Dus ga ik je ook niet uitleggen waarom overmatig alcohol drinken, geen goed idee is.

Waar ik het wel over ga hebben is het drinken van alcohol met mate. We horen namelijk vaak dat 1 of 2 glaasjes rode wijn per dag drinken, gezond is.

Met mate alcohol drinken (en dan bedoel ik alle soorten alcohol, niet alleen rode wijn), wordt inderdaad in verband gebracht met het verkleinen van de kans op sommige ziekten. Hier is ook daadwerkelijk onderzoek naar geweest. Deze onderzoeken benoem ik hieronder voor je.

Welke voordelen zou het met mate drinken van alcohol hebben?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 1 of 2 glaasjes alcohol per dag dronken:

 • een lager risico hebben op hartziekten (12)
 • een lagere kans hebben op hartfalen (3)
 • minder kans hebben op diabetes type 2 (45)
 • een lagere kans hebben op een vroegtijdige dood (6,7)
 • minder kans hebben op dementie (8)
 • een verhoging hebben van het goede HDL-cholesterol (9)
 • minder stress kregen (10)

En ik snap dat als je dit leest, je geneigd bent om naar de supermarkt om een lekker flesje uit te zoeken.

MAAAARRRR

Wie zegt dat deze lagere kansen aan het drinken van alcohol liggen?

Wie zegt dat er geen andere factoren meespelen?

Precies, die andere factoren spelen wel mee. De matige drinker leeft namelijk vaak een stuk gezonder! De matige drinker eet gezonder en sport meer. Dat terwijl de geheelonthouders juist minder gezond zijn: ze roken meer, zijn zwaarder en bewegen minder. Dat klinkt raar, ik weet het. Maar blijkbaar is het zo.

Dat de matige drinker dus beter uit de gezondheidstesten komt, is logisch. Maar dat komt niet door dat dagelijkse wijntje.

Dit komt ook uit een nieuw onderzoek. In dat nieuwe onderzoek zijn er tientallen ‘oude’ onderzoeken naar het drinken van alcohol opnieuw onderzocht en geanalyseerd. Het nieuwe onderzoek hield echter wél rekening met de algehele levensstijl van de onderzochte mensen.

En je raadt het misschien al: uit dat nieuwe onderzoek bleek dat er geen relatie meer te vinden was tussen matig drinken en een lager risico op hart- en vaatziekten of het risico op vroegtijdig overlijden. Er was geen causaal verband tussen het drinken van alcohol en de gezondheidsvoordelen. De nadelen van alcohol wegen sowieso vele mate zwaarder dan de eventuele voordelen (1112)

Wat zijn dan de nadelen?

Alcohol zorgt ervoor dat je:

 • Een hoger risico op diverse soorten kanker hebt (13). Voor vrouwen die een half tot anderhalf glas alcohol per dag drinken geldt al dat er een verhoogd risico op borstkanker is. Bij het drinken van anderhalf tot 3 glazen alchohol per dag, verdubbelt zelfs het risico op borstkanker (14151617). Mannen hebben een verhoogd risico op prostaatkanker (18). Mensen die meer dan 1 glas alcohol per dag drinken, hebben ook een hoger risico op dikkedarm- mond- strottenhoofd- slokdarm en leverkanker (1920212223)
 • Een hogere bloeddruk krijgt. Hoe minder alcohol je drinkt, hoe lager je bloeddruk dan ook wordt (2425);
 • Een beschadigde lever oploopt (262728)
 • Een hogere kans op depressie hebt of het verergert je bestaande depressie (293031)
 • Een hoger risico loopt op hersenbeschadiging, ja ook bij matig drinken (32)
 • Uitdroogt (33)
 • Darm kwetsbaarder wordt voor slechte bacteriën (34) waardoor deze slechte bacteriën ook in je lever terecht kunnen komen, wat de lever zwak kan maken (35)
 • Slechter slaapt. Je slaapt misschien wel sneller door alcohol, maar je slaapt heel oppervlakkig. Daardoor zijn mensen die alcohol drinken overdag vermoeider als mensen die niet drinken (363738)

Behalve dit is alcohol natuurlijk verslavend. Anderhalf miljoen Nederlanders (!!) drinken overmatig veel alcohol. Voor mannen is er sprake van overmatig drinken bij 21 glazen alcohol per week en voor vrouwen is dat 14 glazen per week(40).

Drink jij alleen op feestjes en verder niet? Lees dan dit ook even:

Je hebt mensen die niet of weinig alcohol drinken, behalve met feestjes en verjaardagen. Misschien val jij wel onder deze categorie. En misschien denk je dat als je af en toe eens een aantal glazen op 1 avond drinkt en de rest van de week niet, er geen nadelige gevolgen zijn.

Maar helaas heb ik dan slecht nieuws voor je. Als je op een feestje bijvoorbeeld 5 glazen alcohol drinkt, heb je namelijk een hogere kans op hart- en vaatziekten dan wanneer je verspreid over de week 5 glazen drinkt (41).

Beter is het dus dat als je drinkt, je het houdt bij 1 glaasje. Of stap bijvoorbeeld over op alcoholvrij bier.

Is alcohol drinken gezond?

Als je alcohol drinkt, moet je het niet doen met het idee er gezonder van te worden. Er zijn veel betere en gezondere manieren om bijvoorbeeld een lager risico op hart- en vaatziekten te krijgen, stress te verminderen of de kans op diabetes type 2 te verlagen.

Zo kun je de kans op hart- en vaatziekten verlagen door het eten van voldoende groenten, fruit, peulvruchten en noten. Ook is voldoende beweging belangrijk.

Mag je nu nooit meer alcohol drinken?

Ik wil met dit artikel niet bereiken dat je geen druppel alcohol meer durft te drinken omdat je bang bent geworden voor de gevolgen daarvan. Wat ik wel wil is je er bewust van maken dat alcohol, ook dat rode wijntje, niet zo gezond is als je misschien dacht.

Ik ben zelf geen alcoholdrinker. Maar Ben & Jerry’s staat ook niet bekend om z’n gezonde eigenschappen en dat eet ik wel en daar geniet ik ook van. Dus als jij geniet van je rode wijntje, blijf er dan vooral van genieten!

Maar ik zou het niet dagelijks gaan drinken. Net zoals ik niet dagelijks Ben & Jerry’s eet.

Het gaat uiteindelijk om de gezonde balans 😉

Wil je weten of alcohol je dik maakt? Klik dan hier