Welke thee is het gezondst? Want er zijn nogal een aantal smaakjes waar je uit kunt kiezen! Groene thee, witte thee, gemberthee, zwarte thee, verschillende soorten kruidenthee’s.. Welke moet je nu kiezen om gezond te leven?

Zelf ben ik een behoorlijke theeleut! Ik heb dan ook meer dan 20 verschillende soorten thee in huis. Ik vond het daarom ook leuk om me te verdiepen in gezonde soorten thee. Maar het was wel even uitpluizen moet ik eerlijk bekennen!

Misschien heb je wel eens eerder gezocht naar de gezondste thee maar kwam je allemaal tegenstrijdige informatie tegen. Niet zo verrassend want alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft, lijkt wel tegenstrijdig te zijn.

Maar ik zal hieronder zo duidelijk mogelijk uitleggen hoe het precies zit!

Wat maakt thee gezond?

Voordat ik in ga op alle soorten thee en wat dan de beste optie is om te drinken, is het handig om te weten waarom thee in zijn algemeenheid gezond is!

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat thee gezond is. En wel om de volgende redenen:

  • Het verlaagt de bloeddruk. Wanneer mensen iedere dag 5 koppen zwarte thee of 3 koppen groene thee drinken, daalt deze (1,2,3)
  • Het slechtere LDL-cholesterol verlaagt door 3 koppen groene thee te drinken (4,5)
  • Het risico op een beroerte daalt bij 3 tot 4 koppen groene- of zwarte thee (6,7)
  • De kans op diabetes type 2 daalt bij 3 tot 4 koppen groene- of zwarte thee (8)
  • Het beschermt tegen hart- en vaatziekten (9)

Wat is echte thee?

Thee komt van de theeplant Camellia Sinensis. Thee afkomstig van deze plant is de échte thee. Zwarte thee, groene thee, witte thee en Oolong thee komen allemaal van deze plant.

Deze theesoorten verschillen natuurlijk wel in smaak. Dit zit hem in de manier waarop theeplant groeit, geoogst en bereid.

Iedere thee bevat ook antioxidanten en antibacteriële en ontstekingsremmende voordelen. Dit komt door de polyphenol. Maar iedere thee heeft ook weer verschillende individuele voordelen doordat ze dus op andere wijze worden geoogst en bereid bijvoorbeeld.

Maar je hebt ook verschillende soorten kruidenthee zoals rooibos, kamille thee, sterrenmunt en muntthee. Deze soorten thee worden niet gemaakt van de theeplant, maar van kruiden. De naam thee is dus eigenlijk onterecht!

welke thee is het gezondst

Welke thee is het gezondst?

Dat hangt er maar net vanaf waar je op let! In witte thee zit bijvoorbeeld minder cafeïne dan in zwarte thee. Maar iedere thee heeft zo zijn eigen gezondheidsvoordelen. Daarom is het het best om iedere dag van elke soort te drinken.

Hieronder zal ik per soort thee op de voordelen ingaan.

Witte thee

Witte thee is gemaakt van de jonge ongeopende knoppen van een thee plant. Ze worden binnen 48 uur nadat ze zijn ontstaan geplukt en het wordt maar minimaal bewerkt

Witte thee heeft de meeste antioxidanten van alle soorten thee, juist omdat ze zo jong geplukt worden en minimaal worden bewerkt. Het bevat de minste hoeveelheid cafeïne en is mild van smaak.

Witte thee is goed voor je gebit en dood volgens onderzoek zelfs bepaalde kankercellen (1011). Witte thee bevat ook veel polyfenolen, wat ontstekingsremmend werkt.

Er zijn ook studies waarin naar voren komt dat witte thee (en groene thee) zou helpen bij het afvallen (1213).

Witte thee zou zelfs helpen om vetcellen af te breken en het voorkomen van de aanmaak van nieuwe vetcellen (14). Maar nog niet te vroeg juichen: dit was namelijk een onderzoek met reageerbuizen. Het is dus (nog) niet getest of het bij mensen ook zo werkt.

Dat witte thee diverse gezondheidsvoordelen heeft is echter natuurlijk wel duidelijk 🙂

Groene thee

Groene thee is de Beyoncé onder de theesoorten: immens populair.

Groene thee wordt pas later geoogst dan witte thee. De blaadjes worden gedroogd maar niet gefermenteerd zoals bij zwarte thee.

Het is niet onterecht dat deze thee zo populair is. Het heeft ontzettend veel voordelen voor je gezondheid om groene thee te drinken!

Groene thee bevat bijvoorbeeld veel polyfenolen zoals flavonoïden en catechinen, wat goede antioxidanten zijn(15). Ze verminderen vrije radicalen in het lichaam, wat je lichaamscellen beschermt. Vrije radicalen spelen ook een rol bij het ouder worden en allerlei soorten ziektes, dus dat groene thee dit vermindert, is natuurlijk een goed iets.

Groene thee kan er ook voor zorgen dat je vetverbranding en metabolisme omhoog gaan (16). In een studie bij 10 mannen werd geconcludeerd dat groene thee ervoor zorgde dat het energieverbruik met 4% steeg (17). Maar een andere studie gaf weer aan dat groene thee geen effect leek te hebben op het metabolisme, dus het is wel iets wat nog verder onderzocht moet worden, om echt goede conclusies te kunnen trekken (18).

Groene thee is een goede bron van antioxidanten en antioxidanten helpen bij het voorkomen van kanker (19). Er zijn ook verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van groene thee op kanker:

  • Een studie toonde aan dat vrouwen die veel groene thee drinken, tot wel 22% minder kans hebben op borstkanker (20)
  • Mannen die groene thee drinken, hebben tot wel 48% minder kans op prostaatkanker, wat de meest voorkomende vorm van kanker is bij mannen (21)
  • Een grote studie gedaan bij 69.710 Chinese vrouwen toonde aan dat deze vrouwen 57% minder kans hadden op colorectale kanker, een darmkanker (22)

Over groene thee valt nog zo veel te vertellen. Daarom heb ik een apart artikel geschreven over alle voordelen van groene thee. Dat artikel lees je hier.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt zwart door behoorlijke oxidatie. Oxidatie is een chemische reactie die ontstaat wanneer er zuurstof bij de theebladeren komt (23). Earl Grey en English Breakfast zijn de meest bekende soorten zwarte thee.

Zwarte thee zou helpen bij het afvallen (24). Sommigen denken dat dit komt door flavone, iets wat veel in zwarte thee zit. Een grotere studie die 4.280 volwassen volgde voor meer dan 14 jaar, kwam tot de conclusie dat mensen die veel flavone binnen kregen, een lager BMI hadden dan mensen die minder flavone binnen kregen (25)

Maar hier kunnen meerdere factoren een rol spelen.

Wat wel bekend is, is dat zwarte thee veel theaflavin bevat. Dit is ook een krachtige antioxidant en net zo sterk als de antioxidant catechin, wat in groene thee zit (26). Dit vermindert dus ook de vrije radicalen in je lichaam.

welke thee is het gezondst

Oolong thee

Oolong thee is wat minder bekend, maar wordt wel steeds populairder. Ondanks dat het bij ons minder bekend is, bestaat het al jaren. Het is een traditionele Chinese thee.

Oolong thee zit tussen groene en zwarte thee in. Wat het verschil is?

Groene thee niet geoxideerd. Zwarte thee is heel veel geoxideerd, namelijk totdat het zwart ziet (en dat is heel lang). Oolong thee zit er tussenin: het is gedeeltelijk geoxideerd. Niet totdat het zwart is zoals bij zwarte thee, maar vaak totdat het donkergroen of bruin is gekleurd.

Omdat Oolong thee tussen groene en zwarte thee in zit, heeft het ook de gezondheidsvoordelen van deze soorten thee.

Kruidenthee

Kruidenthee is dus geen echte thee, aangezien het niet van de theeplant afkomstig is. Maar kruidenthee heeft wel een aantal voordelen!

Zo bevat het bijvoorbeeld meestal geen cafeïne.

Ook kruidenthee kan bijdragen aan het afvallen. Er is een studie bij ratten gedaan met overgewicht en die kruidenthee kregen. Het effect was dat de ratten gewicht verloren en hormonen meer in balans kwamen (27).

Zeker rooibos thee zou helpen bij het verliezen van vet (28). Er is ook een proef gedaan met reageerbuizen waaruit bleek dat rooibos thee ervoor zorgde dat het metabolisme verhoogde en het hielp om het aanmaken van vetcellen te verminderen (29).

Pas wel op met kruidenthee zoals sterrenmunt, thee met zoethout of thee met kaneel. Dit kan bij te veel drinken juist nadelige gevolgen hebben. Zoethout verhoogt bijvoorbeeld je bloeddruk (30).

Het drinken van een kop kruidenthee is helemaal prima. Maar het drinken van meerdere koppen kruidenthee per dag voor langere tijd, kan je beter niet doen.

Zeker als je zwanger bent, is het af te raden om veel kruidenthee te drinken. Dit geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven. Drink in dat geval niet meer dan 1 tot 2 glazen zoethout thee per dag, aangezien dat je bloeddruk verhoogt. Bij een hoge bloeddruk komen er minder voedingsstoffen en zuurstof door de placenta, wat natuurlijk niet zo goed is voor de kleine.

Venkel- en anijsthee kun je ook beter mijden, aangezien daar plantengifstoffen inzitten, die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kind. Ook als je borstvoeding geeft kun je venkel en anijsthee beter niet drinken.

Thee en cafeïne

Wil je weten hoeveel cafeïne er in jouw kopje thee zit? Dan heb ik onderstaande tabel voor je!

Soort thee Cafeïne Anti-oxidanten
Witte thee 15 mg 100 tot 150 mg
Groene thee 20 mg 75 tot 130 mg
Zwarte thee 40 mg 40 tot 50 mg
Oolong thee 36 mg 50 tot 80 mg
Rooibos thee 0 mg 15 tot 20 mg

Ter vergelijking: in een kop koffie zit ongeveer 75 mg cafeïne.

Volwassen (die verder gezond zijn), kunnen 400 mg cafeïne per dag innemen. Dit heeft dan geen negatieve gevolgen. Voor kinderen tussen de 13 en ongeveer 18 jaar jaar is 4 of 5 kopjes thee de max. Kinderen onder de 13 kunnen prima 1 of 2 kopjes zwarte thee nemen, maar liever niet meer dan dat. Als de thee verdund is met water of slap is gezet, mogen ze wel wat meer.

Let wel op: neem jij of je kind energiedrank? Of frisdrank zoals cola? Dan kun je beter minder thee drinken aangezien er al behoorlijk wat cafeïne in energiedrank zit. Maar liever doe je het andersom en ruil je de energiedrank in voor een kop thee.

Thee is sowieso een goed alternatief voor frisdrank, vruchtensap of chocolademelk! En nee, Lipton Ice Tea is geen gezonde thee. Je kunt wel je eigen ijsthee maken, maar dan zonder alle toegevoegde suikers uiteraard.

Mijn advies

Dat thee gezond is voor je, is wel duidelijk. Welke thee is het gezondst? Daar is nog niet veel duidelijkheid over.

Groene thee wordt vaak als gezondste thee bestempeld maar dat komt omdat hier veeeeelll meer onderzoek naar is gedaan. De voordelen die voor groene thee gelden, kunnen ook net zo goed op zwarte thee en witte thee van toepassing zijn.

Mijn advies is om lekker af te wisselen. Begin ‘s ochtends met een kop zwarte thee voor de energiekick, drink daarna een aantal koppen groene thee en witte thee en sluit de avond af met een kop kruidenthee om lekker te slapen.

Drink liever ‘s avonds geen zwarte thee meer, aangezien daar het meeste cafeïne zit. Niet echt bevordelijk voor een goede nachtrust 😉