Kijk, we doen allemaal wel eens dingen die niet handig zijn. Die ons niet dichter bij ons doel brengen.

Bijvoorbeeld een hele bak Ben & Jerry’s leeg eten terwijl je had besloten gezonder te gaan eten. Hier heb ik uiteraard zelf helemaal geen ervaring mee (ahum, voel je de sarcasme?)

Maar dit is iets waarvan je wel weet dat dat niet echt een goed idee is. Waarvan je weet dat het je niet dichter bij je doel brengt.

Er zijn alleen ook heel veel dingen die je misschien doet, waarvan je NIET door hebt dat het je tegenhoudt om je doel te bereiken. Of waarvan je niet door hebt dat je het überhaupt doet.

Daarom wil ik je hier even bewust maken van de dingen die jij misschien (onbewust) doet en die jou tegenhouden.

En dan is het vervolgens natuurlijk aan jou om er wat mee te doen 😉

dingen die jij doet en die jou tegenhouden

1. Je trekt je de angst van anderen aan

Oh, weet je wel zeker dat je dat allemaal aankan?”

De goedbedoelde reactie van een vriendin die ik kreeg toen ik vertelde dat ik met deze website begon. Want ik heb gewoon een baan hiernaast. En een lieve vriend. En een sociaal leven.

Zou ik het niet te druk krijgen?

Voordat ik deze website begon, twijfelde ik er niet aan dat ik het wel aan zou kunnen. Ja tuurlijk, ik wist van te voren dat het soms moeilijk zou worden. Maar ik twijfelde niet aan mezelf. Tot die opmerking.

Nogmaals: de opmerking was goed bedoeld en het was oprechte ongerustheid! Maar het bleef wel hangen. Ik begon aan mezelf te twijfelen: kan ik dit wel aan?

Ik weet van mezelf dat ik wel gevoelig ben voor stress. Moest ik deze website dan wel beginnen? Was ik niet al druk genoeg? Vroeg ik niet te veel van mezelf?

Maar wat ik eigenlijk deed was andermans angst, mijn angst laten worden. Daarvoor was ik er zeker van dat het me wel zou lukken. Waarom zou ik dan nu aan mezelf twijfelen?

En dit gebeurd vaker: een (goed bedoelde) opmerking van een ander, wordt een angst bij jezelf. Maar je moet onthouden dat iedereen vanuit zijn eigen perspectief, zijn eigen wereldje naar een situatie kijkt. Dit kan anders zijn dan jouw perspectief.

Dus vraag jezelf af: “Klopt dit voor mij?”

dingen die jij doet en jou tegenhouden 2

2. Je denkt dat je er niet klaar voor bent

Eerst dit en dit doen, dan begin ik echt. Dan ben ik er klaar voor.

Ik hoor het vaak en herken het ook bij mezelf: we hebben snel het gevoel dat we er nog niet klaar voor zijn.

We moeten eerst nog een cursus of opleiding volgen, voordat we genoeg kennis hebben om iets te mogen vertellen. Of je moet eerst nog een boek lezen, voordat je succesvol kunt afvallen. Of wacht je met solliciteren op die leuke baan, totdat je meer ervaring hebt.

We wachten continu op het moment dat alles perfect is. Zodat we eindelijk datgeen kunnen doen of durven doen wat we willen doen. Maar in feite is dit gewoon uitstelgedrag. Uit angst om te falen. En het punt is dit:

Er zal altijd iets zijn wat niet helemaal perfect is! Dus wacht je op iets wat niet komen gaat.

Toen ik deze website begon, moest ik bijvoorbeeld ook nog leren voor een cursus van mijn werk. Ik zat er over na te denken om het uit te stellen totdat ik meer tijd had.

Niet alleen die cursus voor m’n werk zat me dwars, ik wist ook niet zo goed wat ik precies wilde doen met deze website. Had ik wel genoeg kennis? Moest ik me niet eerst goed verdiepen hoe je een succesvolle website/blog opstart?

Toch heb ik de knoop doorgehakt en ben ik er mee begonnen, ondanks dat ik het gevoel had dat ik er niet 100% klaar voor was.

Begrijp me niet verkeerd: het is goed om je van te voren ergens in te verdiepen. Je moet jezelf niet compleet in het diepe willen gooien. Maar je kunt nooit alle informatie weten die er is! Simpelweg omdat er te veel van is.

Uiteindelijk leer je het meeste door het gewoon te doen en door te durven 😉

Kun je nog wat extra motivatie gebruiken? Lees dan vooral ook dit artikel

3. Je bent bang om het niet goed te doen

Deze sluit een beetje aan op hiervoor. Je denkt dat je er niet klaar voor bent én bent misschien ook bang om het niet goed te doen. Maar zal ik je eens een geheimpje vertellen?

Iedereen maakt fouten!

Dus je kunt wel bang zijn om fouten te maken, maar die maak je sowieso wel. Of je er nou bang voor bent of niet.

Sterker nog: je maakt eerder meer fouten doordat je bang bent, dan minder.

Je hoeft het allemaal niet perfect te doen. Als je het maar doet. Als dat balletje maar blijft rollen. En zolang je maar van je fouten leert, is er niets aan het handje.

Dus laat die angst om fouten te maken alsjeblieft los! Juist die fouten maken jou succesvol. En dat klinkt tegenstrijdig maar het is echt waar!

dingen die jij onbewust doet en die jou tegenhouden

4. Je maakt je druk over stap 99 terwijl je stap 1 nog moet zetten

Ik sprak laatst met een vriendin van mij over lange termijn doelen. En zij heeft als doel om 25 kg af te vallen.

Dat is natuurlijk niet niets. Niet iets wat je van de 1 op de andere dag voor elkaar krijgt. Maar welke fout maakte mijn vriendin? Die focuste zich compleet op die 25 kg afvallen! Dat grote getal! Dat getal van 25 kg zorgde ervoor dat ze zich overweldigd voelde. En dat ze gedemotiveerd raakte omdat het voor haar gevoel te veel werd.

Maar hoe val je 25 kg af? Door eerst 1 kg af te vallen. Daarna volgt de 2e kilo, 3e kilo, enzovoort. Zo is 25 kilo ineens een stuk haalbaarder.

Dus in plaats van je te focussen op het afvallen van 25 kg, kun je je beter focussen op het afvallen van 1 kg. Stapje voor stapje.

Dit principe geldt natuurlijk niet alleen voor afvallen, maar voor alles. De enige manier om bij stap 2 te komen, is door stap 1 te voltooien. Dus maak je niet druk over stap 99. Die komt wel als je de stappen daarvoor hebt voltooid. Focus je alleen op die ene stap die je nu moet doen om bij de volgende stap te komen.

Je zult over een jaar verbaasd zijn hoe ver je bent gekomen door het op deze manier aan te pakken 🙂

dingen die jij doet en die jou tegenhouden 3

5. Je durft jezelf niet te zijn

Ben je bang om te zeggen hoe je werkelijk over iets denkt?

Niet doen!

Wees niet bang om een mening te hebben. Het is goed dat mensen weten waar je voor staat en hoe je over iets denkt.

Tuurlijk: het kan ongemakkelijk zijn als iemand het niet eens is met je. De kans dat je meer discussies gaat krijgen als je je mening geeft, is groter. Maar dat is niet verkeerd!

Je continu aanpassen en voor je gevoel op eierschalen lopen, is nooit een goed idee.

De meeste mensen waarderen het juist als je eerlijk bent. En waarderen ze het niet? Weet je gelijk wat voor vlees je in de kuip hebt en dat je beter afstand kan houden.

dingen die jij doet en die jou tegenhouden 4

6. Je doet liever iets wat je al kent dan dat je wat nieuws probeert

Wat de boer niet kent, eet hij niet.

Herken je jezelf hierin? En dan niet (alleen) op het gebied van eten?

We doen liever dingen die we al kennen, dan dat we iets nieuws willen uitproberen. Want wat we kennen, vertrouwen we.

We doen liever dingen die we al kunnen, dan dat wie iets doen waarvan we niet zeker weten of we het kunnen. En hoe het moet. Want we weten dat we goed zijn in wat we kunnen.

We houden van makkelijk. Van vertrouwd. Van die veilige cocon waarin de kans op het maken van fouten is geminimaliseerd. Waarin we weten wat ons te wachten staat.

Maar die cocon is precies dat: een stevig omhulsel waardoor je niet verder kunt groeien. Je heb je eigen grenzen bereikt.

Maar je zou veel meer kunnen. Maar dan moet je wel eerst je eigen cocon breken. Uit je comfort zone. Dat stapje verder durven zetten, uit je cocon.

En dit is precies wat veel mensen lastig vinden. Dat is ook logisch. Je wordt kwetsbaarder doordat je een stap uit je cocon hebt gezet. Je wordt onzeker omdat je niet precies weet hoe en wat je moet doen.

Dus is het ook de makkelijkste optie om weer terug te gaan, je veilige cocon in.

En dat verwijt ik je niet! Maar de sleutel tot succes en geluk is om juist door te gaan, ook al is het moeilijk. Ook al weet je niet wat je precies moet doen.

Je hoeft het niet perfect te doen. Je moet het alleen consistent en consequent blijven doen. En te leren van het proces. Het nieuwe te ervaren.

7. Je vraagt te veel mensen om advies

Keuzes en beslissingen maken vinden we niet allemaal even makkelijk.

En wat doen we dan als we voor een lastige keuze staan? Dan gaan we anderen vragen wat zij zouden doen.

Daar is in principe niets mis mee natuurlijk. Door hierover te praten kom je misschien tot nieuwe inzichten. Of geeft het je juist een gevoel van zekerheid dat je de juiste keuze maakt.

Alleen wordt het wel een probleem als je iedere keuze of beslissing eerst met alles en iedereen wilt overleggen, voordat je zelf een keuze durft te maken.

Het is wel een probleem als je geen keuze durft te maken, zonder dat je het met iemand anders hebt besproken.

Helemaal leuk wordt het natuurlijk als de eerste persoon met wie je praat A zegt en de ander B. Wat doe je dan? Met nog iemand anders praten? Die dan misschien zelfs C gaat zeggen? Ben je nog verder van huis.

Uiteindelijk hebben we allemaal een instinct. Een soort onderbuikgevoel. Leer dit gebruiken. Leer hier naar te luisteren, in plaats van naar een ander.

Als ik naar mezelf kijk, heb ik vaak het meeste spijt van de keuzes die ik heb gemaakt waarbij ik niet mijn eigen intuïtie volgde. Zeker als het de verkeerde keuze bleek, wat vaak zo was.

Neem zelf 100% verantwoordelijkheid en maak je eigen keuzes. Wie kan er beter weten wat goed is voor jou dan jijzelf?

dingen die jij doet en die tegenhouden 5

8. Je bent bang om anderen teleur te stellen

Hoe vaak doe jij iets uit schuldgevoel? Of met het idee dat je dat moet doen omdat je dat die ander verplicht bent? Of omdat je gewoon geen nee durft te zeggen? Doe jij iets wat je eigenlijk niet wilt omdat je bang bent een ander teleur te stellen?

Hoe vaak ik mensen dit soort dingen zie doen… Ik zou er een boek over kunnen schrijven (en ik ben zelf geen haar beter hoor, dus de helft van dat boek zou gevuld zijn met voorbeelden van mezelf).

Neem nou mijn opleiding: ik heb Bedrijfskunde – MER gestudeerd. Iets waar ‘ikzelf’ nooit voor zou hebben gekozen. En ja, het woord ikzelf staat expres tussen aanhalingstekens want uiteindelijk heb ik er wel zelf voor gekozen. Het is niet dat ik een pistool tegen m’n hoofd had staan en dat iemand me dwong om deze opleiding te volgen.

Maar wat ik bedoel is dit: die opleiding heb ik niet gekozen omdat het me nou zo’n leuke opleiding leek. Deze opleiding heb ik gekozen uit een soort misplaatst plichtsgevoel. Omdat ik dacht dat zo’n opleiding van mij verwacht werd. Dat zo’n soort opleiding voor een succesvolle carrière zou zorgen. Het was een opleiding waarvan ik dacht dat mijn familie die wel zou goedkeuren.

Nu achteraf weet ik dat dat gewoon een misplaatst gevoel bij mijzelf was. Dat ik iedere opleiding mocht doen die ik wilde doen.

Maar ja, punt blijft dat ik een aantal jaren geleden die opleiding gekozen had, puur om teleurstelling bij een ander te voorkomen. Best zonde natuurlijk. Gelukkig heb ik nu wel een baan die ik super leuk vindt en is alsnog alles goed gekomen.

En vraag ik me bij iedere beslissing die ik nu maak af: wil IK dit? Of doe ik het uit een plichtsgevoel?

Wat mij ook altijd helpt, is mezelf herinneren dat ik maar 1 leven heb. Waarom zou ik dan dingen doen die ik helemaal niet wil doen, puur omdat iemand anders dat van me verwacht?

Het is mijn enige leven. Dus ik kan dit maar beter leven zoals ik dat wil. Niet hoe een ander wilt.

dingen die jij doet en die jou tegenhouden 6

9. Je vertrouwt jezelf niet (volledig)

Vertrouwen in jezelf is 1 van de belangrijkste dingen in het leven, vind ik dan. Maar ik zal niet de enige zijn.

Inmiddels heb ik steeds meer vertrouwen in mezelf gekregen. Ja, ik zal in rotsituaties belanden. Ja, ik zal in moeilijke situaties komen. Er zullen onzekere tijden zijn.

Maar dat maakt niet uit. Want ik heb genoeg vertrouwen in mezelf om te weten dat ik iedere situatie wel aankan. Het zal niet altijd makkelijk zijn. Ik zal niet over iedere situatie controle hebben.

Maar waar ik wel controle over heb, zijn mijn eigen acties. En ik heb er vertrouwen in dat ik uiteindelijk de juiste acties zal ondernemen.

Een heel bevrijdend idee!

Zorg ervoor dat ook jij zelfverzekerder wordt. Dat jij op jezelf durft te vertrouwen.