Maak jij je ook druk over de mening van anderen? Vraag jij je steeds af wat anderen van je denken? Ben je bang bent dat anderen iets negatiefs over je zeggen? Pas jij je ook aan aan anderen, zodat je ze niet voor het hoofd stoot? Wil jij meer schijt krijgen, aan wat anderen van je denken?

Nou, dat wil ik in ieder geval wel. Ik maak me echt te veel zorgen over wat anderen denken of zeggen. Afvragen is eigenlijk ook het verkeerde woord. Piekeren, dat past er meer bij.

Dat bewees het delen van deze website maar weer. Het ratelde maar door in mijn hoofd. Wat gaan anderen er van zeggen? Wat zullen ze wel niet denken? Gaan mensen me nu belachelijk maken? Word ik vanaf nu gek aangekeken? Allemaal van die meuk die in mijn hoofd op kwam.

Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik het delen van deze website meer dan een jaar lang heb uitgesteld.

En je raadt het misschien al: toen ik het deelde, was iedereen juist heel positief. Heb ik me een jaar lang druk lopen maken om niets. Verspilde energie.

Ik wil vanaf nu dan ook meer voor mezelf kiezen. Ik wil me de mening van anderen minder aantrekken. Wat meer schijt krijgen. Maar zonder door te slaan naar een rebelse chick die overal tegenaan schopt ?

En misschien wil jij dat ook wel! Daarom deel ik mijn inzichten en tips hieronder met jou. Gaan we samen meer schijt krijgen!

1: Begrijp waarom jij je de mening van anderen aantrekt

Toen we nog achter mammoeten aanzaten en vuur maakten met een paar stokjes was het heel belangrijk om bij de groep te horen.

Hoorde je er niet bij, dan was je ten dode opgeschreven. Dus wat deed je? Je vroeg je af wat anderen van je dachten. Als dat positief was, voelde jij je comfortabel. Als het negatief was… Nou dan kon je nog wel eens moeilijkheden krijgen! In je eentje zou je simpelweg niet lang overleeft hebben.

Dus ja, dat jij je afvraagt wat anderen van je denken is heel gewoon, het is een soort instinct wat we al honderden, nee, duizenden jaren hebben. Niets om je voor te schamen! Alleen leven we nu niet meer in de oertijd en ben je niet ten dode opgeschreven als iemand je niet mag.

Is dit dan de enige reden dat jij je de mening van anderen aantrekt? Nope. Helaas. Er kunnen werkelijk honderden andere redenen zijn, bijvoorbeeld:

 • Onzekerheid
 • Thuissituatie. Wanneer iemand bij jou thuis bijvoorbeeld om het kleinste dingetje ontploft(e). Dan let je echt wel op wat je doet en zegt
 • Als je bent of wordt gepest
 • Als iemand of meerdere mensen jou een keer hebben laten vallen
 • Enzovoort

Zoek uit wat voor jou de reden is of wat de redenen zijn. Door je hiervan bewust te worden, kun je er ook aan werken.

Lastig? Stel jezelf dan eens wat vragen:

 • Waarom vind ik de mening van anderen zo belangrijk?
 • Heb ik dit altijd al belangrijk gevonden of was er een bepaald moment waarop het heel erg werd? Wat was dat moment dan?
 • Waarom wil ik dat mensen positief over me denken?
 • Wat zoek ik precies in de goedkeuring van een ander?
 • Is er iemand van wie ik sowieso altijd goedkeuring wil?
 • Waarom wil je de goedkeuring van die persoon?

Stel jezelf net zo lang vragen totdat je precies weet waarom je het zo belangrijk vind. Ga hier echt even voor zitten.

Het beste is om hier 20/30 minuten over te brainstormen en alles op te schrijven wat je te schiet. Niets is goed of fout. Door het op te schrijven kom je waarschijnlijk weer op nieuwe dingen die je niet zou hebben geweten door er alleen over na te denken.

2. Zelfvertrouwen 

Ik had het er net al even over: onzekerheid speelt vaak een grote rol. Als jij je zeker voelt, trek je je niet zo snel dingen aan van wat anderen zeggen.

Misschien is er een gebeurtenis geweest in je leven (of meerdere), waardoor jouw zelfvertrouwen een flinke deuk heeft gekregen. Je bent bijvoorbeeld gepest, je vrienden hebben je een keer laten vallen of je partner is vreemd gegaan.

En dan ga je jezelf toch wel afvragen: wat heb ik verkeerd gedaan. Je voelt je rot en je wilt dit gevoel voorkomen in de toekomst. Dus wat doe je: vooral geen kritiek geven en je aanpassen, zodat mensen niet weer gemeen tegen je kunnen zijn. Je gaat people pleasen en je wilt niemand teleurstellen.

Maar people pleasen is een hele ongezonde gewoonte. Zodra je gaat werken aan je zelfvertrouwen zul je ook merken dat het makkelijker wordt om schijt te krijgen.

Hoe trek jij je niets meer aan van wat anderen over jou denken 1

3: Doet het er toe?

Aangezien we niet meer ten dode zijn opgeschreven als iemand je niet mag, doet hun mening er dan überhaupt nog toe? Is het echt van absolute noodzaak dat diegene zijn of haar goedkeuring geeft over jou?

Bij een wildvreemde is dat toch zeker niet het geval! Ik krijg wel eens commentaar van iemand die ik helemaal niet ken (zeker via internet, lekker makkelijk voor de ander).

Met kritiek is niets mis maar soms is het een regelrechte aanval op mij als persoon. Leuk is anders, maar zodra ik mezelf afvraag of hun mening er toe doet, voel ik mezelf al een stuk beter.

Het antwoord is namelijk nee. En denkbeeldig steek ik mijn middelvinger naar diegene op. Eventueel met een paar scheldwoorden. Vervolgens laat ik het los. Tenminste, dat probeer ik zo snel mogelijk. Ik reageer er verder niet op.

Het ligt natuurlijk wat genuanceerder als het om je beste vriendin, partner of moeder gaat. Hun mening vind je toch wat belangrijker dan die van een wildvreemde (denk ik tenminste). Maar ook hier kun je je afvragen: doet het er toe?

Ik wil absoluut niet zeggen dat je schijt moet krijgen aan alles en iedereen. Dan word je een vrij onaangenaam persoon.

Rekening houden met anderen is goed. Je leven laten bepalen door anderen niet. De truc is om je minder zorgen te maken over wat anderen van je denken.

Wanneer je iets wilt doen maar je begint te twijfelen omdat je bang bent voor de reactie van anderen, denk dan gewoon eens “schijt”. En doe/zeg het toch. Denk er niet al te veel over na en stop met piekeren. Je zult echt meer vrijheid ervaren. Zodra je het doet, zul je ook trots zijn op jezelf.

Hoe trek jij je niets meer aan van wat anderen over jou denken 2

4: Je hebt er geen controle over

Hoe goed je je best ook doet, je hebt geen controle over de mening van een ander. Deze mening komt namelijk tot stand door verschillende factoren, niet alleen door jou.

Vaak zijn het juist de factoren waar jij totaal geen invloed op hebt, die de mening van een ander vormen. Bijvoorbeeld ervaringen uit het eigen verleden, opvoeding of geloof.

Een vriendin van mij kwam daar pas ook achter. Zij had een nieuwe baan gevonden die ze super leuk vond.

Er was echter 1 collega (voor het gemak noem ik haar Sanne) die haar duidelijk vanaf het begin al niet mocht. Hier zat ze erg mee. Ze wist gewoon niet wat ze verkeerd had gedaan bij Sanne.

Mijn vriendin sprak er op een gegeven moment met een andere collega over (voor het gemak even Mieke). Met Mieke kon ze super goed overweg en ze vertrouwde haar wel. Dus vertelde ze Mieke in de pauze dat ze het gevoel had dat Sanne haar niet mocht en dat ze hier mee zat.

Mieke vertelde vervolgens dat Sanne op dezelfde functie had gesolliciteerd. Sanne was behoorlijk boos was geworden toen ze te horen kreeg dat ze het niet was geworden. Blijkbaar zat die boosheid er nog steeds en reageerde ze het af op mijn vriendin.

Dit had dus niets met haar te maken. Als Pietje of Klaasje was aangenomen, had Sanne Pietje of Klaasje niet gemogen. En zo is dat vaker met de meningen van anderen. Ze zijn niet gebaseerd op jou, dus maak je er ook niet druk om.

Waar je trouwens wel controle over hebt is je eigen reactie en houding op iets of iemand. Focus je daarom hierop. Denk aan verschillende scenario’s en bedenk hoe je (een volgende keer) hierop kunt reageren.

Hoe trek jij je niets meer aan van wat anderen over jou denken 3

5: Vader, zoon en het paard

Een leraar vertelde mij ooit dit verhaal:

Een vader en zijn zoontje maken een lange reis en zitten samen op een groot paard. Tijdens deze reis komen ze 4 keer iemand tegen.

De eerste keer dat ze iemand tegen komen horen vader en zoon diegene zeggen: “Jeetje, dat arme paard! Die zal het wel zwaar hebben met al dat gewicht op zijn rug. Twee mensen op hetzelfde paard, schandalig!“.

Nou, vader en zoon voelen zich natuurlijk toch wel lullig na die opmerking. Dus besluit vader om naast het paard te gaan lopen en zijn zoon blijft zitten.

Dan komen ze de 2e persoon tegen die zegt: “Bespottelijk! Die zoon zit lekker te zitten op de rug van dat paard en laat zijn oude vader maar lopen. Dat zou toch niet mogen!“.

Zoonlief voelt zich nu natuurlijk opnieuw schuldig. Dus ze stoppen, zoon stapt van het paard af en vader gaat zitten.

Na een tijdje zo gelopen te hebben komen ze de 3e persoon tegen. Persoon 3 zegt tegen de vader: “Durf je wel? Ik zou je aan moeten geven! Je kind laten lopen terwijl jij op het paard zit… Kindermishandeling!

Tjonge, jonge denken vader en zoon: het is ook nooit goed. Laten we dan maar geen van beiden op het paard zitten. Dus lopen ze beiden verder en zit er niemand meer op het paard.

Ze zijn bijna aan het einde van hun reis. Van het vele lopen zijn ze behoorlijk moe geworden.

Dan komen ze de laatste persoon tegen. Die ziet hoe moe ze zijn van het lopen en bekijkt de situatie eens goed. De laatste persoon zegt:”Jullie zijn gek! Hebben jullie een paard mee, gaan jullie er niet op zitten! Waarom gaan jullie er niet op zitten? Zouden jullie nu ook niet zo moe zijn!

Moraal van het verhaal

Je kunt nooit iedereen blij maken. Er is altijd wel iemand die het niet met je eens is of die het liever anders had gezien.

Wees dan ook realistisch: niet iedereen gaat jou mogen. Hoe leuk, lief en charmant je ook bent. In plaats van je zorgen te maken over wie jou allemaal niet mag kun je je beter focussen op de mensen die je wel mogen (en die jij andersom ook mag).

Hoe trek jij je niets meer aan van wat anderen over jou denken 4

6. Je weet het niet

Vaak ga je dingen al invullen voor anderen. Je denkt dat als je X doet, de ander er Y van gaat denken.

Bijvoorbeeld: “Als ik mijn eigen bedrijf begin, zal hij me voor gek verklaren” of “Als ik geen voldoende haal, zal zij denken dat ik niet genoeg mijn best heb gedaan” of “Ze zullen het raar vinden dat ik hier ben”.

Nee. Dat weet je helemaal niet! Dit soort gedachtes zorgen er alleen maar voor dat jij   (extra) onzeker wordt, je meer stress krijgt en je je bij alles gaat afvragen wat een ander daarover denkt.

Belangrijk is om je bewust te worden van het feit dat je dingen voor een ander. Ga er niet vanuit dat anderen precies hetzelfde denken als jij.

Als je echt wilt weten wat de ander er van vindt, vraag het dan gewoon. Maar trek niet zelf de conclusies.

7: Twee belangrijke vragen

We hechten echt veel te veel waarde aan de mening van anderen. Daarom moeten we ons bij elke beslissing eens de volgende vraag stellen:

Wat is absoluut het allerergste wat er kan gebeuren als ik … doe?

Zo ken ik een vrouw die meer dan 100 kg woog. Ze durfde daarom niet naar de sportschool, bang voor wat anderen wel niet van haar zouden denken.

Zij vroeg zich vervolgens ook af: wat is het allerergste wat er kan gebeuren? Dat was voor haar dat ze zou worden uitgelachen door iemand (of misschien wel meerderen).

Ze bedacht dat dat inderdaad rot zou zijn als dat zou gebeuren, maar aan de andere kant: ze kent deze mensen niet. Dus ze dacht: schijt!

Er is nog een vraag die je jezelf moet stellen:

Wat is absoluut het allerergste wat er kan gebeuren als ik … niet doe?

Diezelfde vrouw als in het voorbeeld hierboven had hier ook over nagedacht.

Het allerergste zou voor haar zijn dat ze niet zou afvallen en zichzelf een mislukkeling zou voelen omdat ze zich niet 100% inzette om af te vallen. Dit woog voor haar veel zwaarder dan het risico om uitgelachen te worden door vreemden.

Dus wat deed ze: ze ging sporten. En niemand heeft haar uitgelachen. Sterker nog: iedereen had respect voor haar omdat ze zo vastberaden was om af te vallen.

Mensen kwamen naar haar toe om te zeggen hoe goed ze het deed en gaven haar tips om nog beter te worden. Nu weegt ze 68 kg en helpt ze anderen om af te vallen.

En dit geldt in de meeste gevallen ook voor ons! Vaak is het ergste wat er kan gebeuren, lang niet zo erg als we eigenlijk denken. Het  ergste wat er gebeurd als we iets niet doen, is veel erger.

Hoe trek jij je niets meer aan van wat anderen over jou denken 6

8: Je bent niet het middelpunt

Dat middelpunt wil je waarschijnlijk ook helemaal niet zijn, maar lees toch even door om te snappen wat ik hier mee bedoel.

Mensen denken namelijk meer na over zichzelf dan over jou. En dit heeft 2 gevolgen:

 1. Andere mensen kijken minder naar jou omdat ze druk bezig zijn met zichzelf. Dit klinkt egoïstisch maar geloof me: het is waar. Dus als jij jezelf afvraagt of het anderen opvalt dat jij een vlek op je shirt hebt, dan is het antwoord nee.
 2. Door bovenstaande te beseffen kun je je makkelijker losmaken van je eigen onzekerheden. Mensen om jou heen zijn helemaal niet bezig met hoe je er uit ziet of wat je doet. Jouw familie en vrienden zijn de enige mensen die het wat kan interesseren. En die houden van jou zoals je bent. Die zijn niet zo hard als jij voor jezelf bent.

9: Dit is jouw leven. Jouw enige leven. Je kunt het niet overdoen

Dit is voor mij 1 van de belangrijkste eye-openers. Wil je werkelijk je hele leven piekeren over wat anderen van jou denken? Wil jij een leven leiden waarin anderen bepalen wat jij doet? Of wil je zelf bepalen wat je doet?

Er zijn heel veel bejaarden die terug kijken op hun leven en achteraf balen dat ze niet hebben gedaan wat ze zelf wilden. Zorg dat jij dat niet denkt als je bejaard bent!

Tot slot

Ik kwam nog een mooie quote tegen:

“Niemand kan je een minderwaardig gevoel geven zonder jouw toestemming.” – Eleanor Roosevelt

Heb ik zelf niets meer aan toe te voegen. Jij wel?