Als ik op de loopband sta, bekijk ik graag een Ted filmpje op YouTube. Ik stuitte op een filmpje dat ik al vaker had gezien, maar ik vond hem erg leuk. Dus ik speelde hem gewoon lekker nog een keer af.

Nog steeds vond ik het een heel leuk filmpje maar het maakte ook wat in me los. Het filmpje ging namelijk over uitstelgedrag, iets waar ik nog wel eens last van heb.

In mijn studententijd deed ik altijd alles op het laatste moment. Moest ik soms een nacht (of 2 of 3) doorhalen om het werk nog op tijd af te krijgen. Met mijn stageproject bij een assurantietussenpersoon, heeft mijn vader zelfs nog flink wat tijd in mijn verslag gestoken, omdat ik het anders niet op tijd af zou krijgen (nog bedankt pap).

Degene uit het Ted filmpje heeft/had ook last van uitstelgedrag en heeft daar een aantal jaren geleden een artikel over geschreven. Daar kreeg hij ontzettend veel reacties op van allerlei mensen met datzelfde probleem. Blijkbaar zijn studenten dus niet de enigen met last van uitstelgedrag. Ook verpleegsters, bankiers, vakmensen en CEO’s van de grootste multinationals, lopen hier tegen aan. Kans is dus groot dat ook jij last hebt van uitstelgedrag. Volgens Tim Urban (de spreker van het filmpje) heeft iedereen zelfs last van uitstelgedrag.

stel jij je dromen uit 1

Vormen van uitstelgedrag

Uitstelgedrag is niet alleen vervelend omdat je af en toe een nacht door moet halen. Datgene wat je uit stelt, blijft ook maar in je hoofd hangen. Dus eigenlijk heb je nooit echt rust, ook al ben je met wat anders bezig. Dat is het probleem met uitstelgedrag.

Er zijn 2 soorten uitstelgedrag:

  1. Uitstelgedrag met een deadline
  2. Uitstelgedrag zonder deadline

Zal ik hieronder even voor je toelichten.

1. Uitstelgedrag met een deadline

Uitstelgedrag met een deadline is zo’n ramp nog niet. Er is immers een deadline die je moet halen. Je hebt een afstudeeropdracht dat op een bepaald moment moet worden ingeleverd, je hebt een werkproject dat in 3 maanden voltooid moet zijn of je moet een examen hebben behaald op een vooraf afgesproken moment (WFT schade particulier bijvoorbeeld, daar ben ik nu mee bezig). Zolang er een deadline is, ga je uiteindelijk wel aan de bak. Vaak te laat, maar beter laat dan nooit. Tuurlijk is te laat beginnen ook behoorlijk onhandig want het kost veel stress en misschien een nacht (of 2) slaap, maar het kan erger.

stel jij je dromen uit 2

2. Uitstelgedrag zonder deadline

Uitstelgedrag wordt pas echt een probleem als je geen deadline hebt. Je wilt bijvoorbeeld een andere baan zoeken omdat je huidige baan je niet bevalt, je wilt een eigen bedrijf opzetten of je wilt ooit een keer mee hebben gedaan aan een marathon. Als je geen deadline hebt, kun je het uitstellen tot in het oneindige. Totdat het misschien echt te laat is. Met 80 jaar wordt een marathon lopen lastig. Misschien word je ontslagen bij je huidige baan en moet je weer een baan aannemen die je niet leuk vind. Misschien ben je te oud om nog van carrière te switchen. Enzovoort.

Zoals ik al zei: ik heb zelf behoorlijk wat last van uitstelgedrag. Het opstarten van deze website bijvoorbeeld heb ik al meer dan een jaar in mijn hoofd. De domeinnaam heb ik ook al meer dan een jaar lang geregistreerd en iedere maand betaalde ik keurig mijn hostingkosten (doe ik nog steeds keurig trouwens). Terwijl ik al die maanden niet echt iets met de website heb gedaan, op een paar halfbakken pogingen na.

Daarom vond ik het filmpje (dat ik na mijn vakantie heb bekeken) ook zo treffend: mijn website is een typisch voorbeeld van iets wat geen deadline heeft. Ik kan het uitstellen tot in het oneindige en niemand zal me een onvoldoende geven. Tuurlijk vrat het wel al die tijd aan me dat ik niet gewoon doorpakte. Het sudderde altijd in mijn hoofd, spookte altijd in de achtergrond. Het was een droom, maar het bleef bij een droom.

Uiteindelijk besloot ik dat je maar beter spijt kunt hebben van de dingen die je hebt gedaan, dan van de dingen die je niet hebt gedaan. Na mijn vakantie besloot ik er dus gewoon voor te gaan.

Misschien maak jij je dromen op dit moment ook niet waar, om wat voor reden dan ook. Je hebt zo je smoesjes bedacht om het goed te praten, maar toch blijft het knagen. Je weet dat je uitstelt. En dan is mijn vraag aan jou: tot hoe lang nog? Hoe lang wil jij je dromen nog uitstellen?

stel jij je dromen uit 4

Zo lang heb je niet meer

Wat ik het meest treffende vond van dat filmpje, was dat er 4.680 blokjes werden weergegeven. De blokjes stonden voor het aantal weken dat een 90-jarige heeft. Dus hoeveel weken een mens heeft in zijn leven met een behoorlijke leeftijd, want helaas halen we niet allemaal de 90.

Ondanks dat dat nog maar de vraag is, maakt zo’n overzicht je wel bewust dat het helemaal niet zoveel weken zijn. Het klinkt veel, totdat je het visueel in een overzicht ziet. Daarom heb ik ook even een overzicht gemaakt:

stel jij je dromen uit 1

Als ik naar dit overzicht kijk, heb ik echt zoiets van “wtf, waarom zijn dat er zo weinig?!” En toch is het de realiteit. Het klinkt misschien veel, maar voordat je het weet heb je al heel veel van die blokjes gehad.

Nou denk je misschien dat ik het nu allemaal negatief en pessimistisch in zie. Dat ik als jong broekie van 25 jaar denk dat ik nog maar even heb. Maar zo bedoel ik het niet.

Laat ik mijn website maar weer als voorbeeld nemen. Ik kon er ook voor kiezen om er een jaar later mee te beginnen. Maar dan had ik 52 blokjes minder gehad. 52 weken waarbij ik mijn droom uitstelde. Weken waarvan ik van mezelf zou balen, omdat ik het opnieuw uitstelde. Ineens had ik het inzicht dat het op een gegeven moment te laat is. Dat je maar 1 leven hebt en dat je daar alles moet uithalen wat er in zit.

“Want ook al denk je dat je geen deadline hebt, heb je die wel!”

stel jij je dromen uit 3

1 simpele truc 

Het vertellen over deze website heb ik heel lang uitgesteld, totdat ik het filmpje opnieuw bekeek. Twee dagen later nodigde ik iedere Facebook vriend uit om mijn Facebook pagina leuk te vinden en deze website te bezoeken. Iets wat ik een jaar lang had uitgesteld, deed ik nu in 2 dagen tijd. De truc? Een deadline! Ik besloot dat ik uiterlijk woensdag 27 september 2017 mijn website moest hebben gedeeld op Social Media.

Heb jij ook last van uitstelgedrag? Probeer dit dan ook eens. Stel zelf een deadline en houd je er aan. Vertel anderen er over zodat je verantwoordelijk kan worden gehouden als je je deadline niet haalt. Met dit simpele trucje, zorg je ervoor dat ook jij misschien in 1 of 2 dagen iets doet, wat je in een jaar tijd nog niet voor elkaar hebt gekregen.

Het Ted filmpje zelf

Bovenstaand is allemaal gekomen door 1 Ted filmpje. Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar het filmpje? Mooi, hieronder zie je hem. Ik raad je ook echt aan om het te kijken, want er worden heel veel dingen benoemd waar ik het nog niet over heb gehad. De “panic monster” bijvoorbeeld. Dit legt gelijk uit waarom het stellen van deadlines werkt. Het is absoluut geen droge stof en ik heb er erg om moeten lachen, net als 8,7 miljoen (!!) anderen. Het is 1 van de best bekeken filmpjes op Ted. Nou hopelijk heb ik je nu overtuigd. Hieronder kun je hem kijken:

EN NU AAN DE BAK!

Nee, niet nog een filmpje kijken, niet nog een artikel hier lezen (dit is de 1e en laatste keer dat je me dat zult horen zeggen). Stel jezelf een deadline en ga aan de slag. Tijd om je dromen waar te maken!