Een eetstoornis en een eetprobleem zijn 2 verschillende dingen. Toch is er verwarring over wat deze begrippen precies inhouden. Ze worden ook vaak door elkaar gebruikt. Daarom leg ik in dit artikel uit wat nou precies het verschil is tussen een eetprobleem en een eetstoornis.

Wat is een eetstoornis?

Eigenlijk is de naam eetstoornis verkeerd gekozen. Het probleem zit hem namelijk niet in eten. Het is niet ‘gewoon meer eten’ en het probleem is weg. Was het maar zo makkelijk!

Een eetstoornis is een psychische ziekte. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, zoals anorexia en boulimia. Als je een eetstoornis hebt, beheerst dat je hele leven. Wanneer je precies een eetstoornis hebt, is lastig vast te stellen. De grens tussen een eetprobleem en een eetstoornis is ook niet zwart/wit.

Iemand met een eetstoornis kan zich in de volgende dingen herkennen:

 • Eten beheerst je leven, je denkt er de hele dag door aan.
 • Je bent erg bezig met je lichaamsgewicht, waardoor je bijvoorbeeld dagelijks of meerdere keren per dag op de weegschaal staat.
 • Je wilt het eten in het bijzijn van anderen zo veel mogelijk vermijden
 • Je hebt ernstig ondergewicht
 • Na het eten probeer je altijd naar de wc gaan.
 • Je heb het vaak koud, ziet bleek, bent moe, valt flauw, hebt last van haaruitval en/of je menstruatie blijft uit
 • Je bent in een korte periode veel afgevallen of aangekomen
 • Je kotst je eten uit of probeert het uit te kotsen
 • Je schaamt je over je eigen lichaam.
 • Je hebt een onrealistisch zelfbeeld. Je hebt bijvoorbeeld ondergewicht maar je vindt jezelf toch te dik
 • Je moet iedere dag of heel vaak sporten van jezelf
 • Je vermijdt bepaalde producten
 • Je bent depressief
 • Je gebruikt laxeermiddelen

Je hoeft niet alle dingen te herkennen, maar als je je in veel dingen herkent, is het belangrijk om aan de bel te trekken.

Wat is een eetprobleem?

Iemand met een eetprobleem kan sommige dingen die hier boven staan genoemd wel herkennen. Bijvoorbeeld dat je veel met eten bezig bent. Iemand met een eetprobleem kan ook periodes hebben dat hij/zij te veel eet, controleverlies ervaren en/of een eetbui hebben. Je kan je schuldig voelen als je iets hebt gegeten met veel calorieën of iets ongezonds. Het beïnvloed echter niet je hele leven. Je spreekt nog af met vriendinnen, gaat in je bikini naar het strand, etc. Daarnaast heb je geen ernstig ondergewicht en kots je ook je eten niet uit.

Het belangrijkste verschil

Het verschil tussen een eetstoornis en een eetprobleem, zit hem dus in de mate waarin iemand wordt beperkt door de eetproblemen die hij/zij ervaart. Als het je hele leven beïnvloed, heb je eerder een eetstoornis dan een eetprobleem. Eet je wel eens te veel of voel je je bijvoorbeeld wel eens schuldig over het eten van (te veel) chocolade maar beheerst het niet je hele leven? Dan heb je eerder een eetprobleem.

Jijzelf bent degene die dit het beste in kan schatten. Het belangrijkste is dat je bloed eerlijk bent naar jezelf en naar jezelf kijkt. Wat het ook is: het is niets om je voor te schamen!

De juiste hulp

Het is hoe dan ook erg belangrijk dat je hulp zoekt! Ook bij een eetprobleem. Een eetprobleem kan zich namelijk ontwikkelen in een eetstoornis als je er niets aan doet.

Maar het is niet alleen belangrijk om hulp te zoeken, het is ook belangrijk om de juiste hulp te zoeken.

Heb je een eetstoornis? Neem contact op met je huisarts om specialistische hulp te krijgen. Hoe graag ik ook zou willen: ik ben niet de juiste hulp voor je! Ik ben onvoldoende gespecialiseerd in eetstoornissen, ook al heb ik zelf de nodige problemen met eten en een negatief zelfbeeld gehad. Ik hoop dat ik je desondanks kan inspireren op deze website en via mijn Instagram account.

Heb je een eetprobleem? Dan kan ik je zeker helpen. Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van een cursus. Ik wil je graag helpen om (weer) een gezonde relatie met eten en met jezelf te krijgen. Heb je interesse? Laat het me weten door een mailtje te sturen naar vera@gezondebalans.nl. Dan laat ik het je weten als de cursus af is 🙂