Hoi, ik ben Vera. Op alle 3 de foto’s ūüėČ

Zoals je kunt zien, heb ikzelf de nodige struggles met eten en mijn lijf gehad. Laat ik je in vogelvlucht meenemen door mijn reis naar, uiteindelijk, een gezonde relatie met eten:

Van onschuldig willen afvallen naar een eetprobleem

In 2013 deed ik mijn 1e serieuze afvalpoging. Het begon onschuldig met het idee: “Ik wil een paar kilo afvallen”. Ik had het idee dat ik me dan beter en prettiger in mijn lijf zou voelen.¬†Ik verdiepte me steeds meer in afvallen, gezond eten en sporten.¬†Ik heb honderden (ja echt) boeken en artikelen door gespitst en diverse cursussen gevolgd. Allemaal op zoek naar dat ene antwoord:

“Hoe eet ik gezond en blijf ik slank?”

Dit vraagstuk werd een obsessie. Mijn hele leven draaide om eten. Of niet eten. Ik had de flexibiliteit van een olifant als het om mijn voeding ging. Een bitterbal eten deed ik niet meer. Spontaan een ijsje halen zat er niet meer in.

En ja: ik viel af. Ik bereikte mijn vooraf gestelde doel van 62 kilo. Maar ik was nog niet blij met mezelf en mijn lichaam. Dus besloot ik verder af te vallen. Te ver, zoals je aan de linkerfoto kunt zien. Zelfs toen ik (ernstig) ondergewicht had, vond ik mezelf niet goed genoeg. Niet slank genoeg. Er was altijd wel iets wat me niet beviel.

Van ondergewicht naar overgewicht

Na een half jaar veel te weinig eten, kreeg ik eetbuien. Niet een eetbui waarbij je een chocoladereep in 1x op eet. Nee. Dit was een stuk heftiger. Binnen no-time gingen er pakken koek, repen chocolade, ijs en chips naar binnen. Ik at mezelf letterlijk misselijk. In een half jaar tijd kwam ik 30 kilo aan.

Natuurlijk wilde ik deze vreselijke eetbuien stoppen. Ik richtte me daarom op de volgende vraag:

“Hoe kom ik van mijn eetbuien af?”

Dit was een ware zoektocht. Ik las van alles. Probeerde van alles. Toch bleef ik me ook nog heel erg focussen op gezond eten. Op di√ęten. Op calorie√ęn tellen.

Omdat dit mijn strohalm was! Dit had er namelijk eerder voor gezorgd dat ik afviel. Deze strohalm zorgde voor een gevoel van controle. Zeker nu ik overgewicht had en veel eetbuien had, had ik veel behoefte aan controle. Het gevoel te hebben dat ik weer ‘goed’ bezig was. Dat ik weer op de juiste weg zat.

Maar hoe harder ik probeerde af te vallen en gezond te eten, hoe meer eetbuien ik kreeg.

Van een eetprobleem naar een gezonde relatie met eten

Op een gegeven moment dacht ik: oke. Dit werkt niet. Een nieuw dieet gaat ook niet werken. Een nieuw boek over gezond eten is niet de oplossing. Een nieuwe cursus ook niet. Ik moet het over een andere boeg gooien.

Ik dacht terug aan de periode voor het afvallen. Voor de eetbuien. Toen ik nog ‘normaal’ was. Toen ik gewoon kon genieten van een ijsje. Of een boterham met lekker veel pindakaas. Ik dacht terug aan de tijd dat ik spontaan uit eten kon. En er oprecht van genoot.

Ik wilde weer normaal kunnen doen. Ik focuste me niet meer op afvallen. Ook al vond ik mezelf te dik. Ik focuste me niet meer op gezond eten. Ook al vond ik dat wel belangrijk. Waar ik me op ging focussen was:

“Hoe krijg ik weer een gezonde relatie met eten en met mijn lijf?”

Ik liet alle ‘kennis’ die ik had over gezond eten varen. Ik verbood mezelf niks meer. Volgde geen dieet. Ik mocht alles eten waar ik zin in had.¬†Daarnaast focuste ik me niet meer op mijn lichaam en alles wat ik er niet mooi aan vond. Ik focuste me op alles wat ik er wel mooi aan vond.

En het duurde even voordat dit echt lukte. Het duurde even voordat de eetbuien echt verdwenen. Het duurde even voordat ik echt kon zeggen:

“Ik heb een gezonde relatie en ik ben goed zoals ik ben, ongeacht hoe ik er uit zie”

Maar dit is wel wat ik nu hardop kan zeggen. Zonder blikken of blozen. Zonder het gevoel te hebben dat ik lieg of de waarheid verdraai. Ik voel dit echt. Dit is wat ik heb bereikt.

En ik wil zo graag dat jij dit ook bereikt! Daarom ben ik deze website begonnen. Om mijn verhaal te delen. En om jou te helpen ook (weer) een gezonde relatie met eten te bereiken.

Contact

Mocht je me willen mailen dan kan dat natuurlijk! Mijn mailadres is vera@gezondebalans.nl. Je kunt me ook volgen op¬†Instagram¬†of Facebook¬†als je dat leuk vindt! ūüôā